Kérlek, ne tedd tönkre más élete legszebb napját!

Forrás: Kajdi Szabolcs

Egy fotós kolléga bejegyzését szeretném veletek megosztani.
A lényeget leírta, nem is bővítem. 🙂

Esküvői fotós pálya elkezdése 

Mai írásom arról fog szólni, hogy kezdjük el az esküvői fotózást. Ez az írás is kapcsolódik az október 10-én nyíló Fotósmenedzser 3.0 képzés tartalmához.

Kérlek ne tedd tönkre más napját
Sajnos sokan úgy gondolják, hogy vesznek egy fényképezőt és elkezdenek viszonylag kevés tapasztalat után esküvőket fotózni. Ezt képesítés és vállalkozás nélkül sokszor.

De nem is ez a legnagyobb probléma. Sajnos mivel nem rendelkezik kellő tapasztalattal a fotósunk, sok dologról le fog maradni. Továbbá egy esküvőn nincs idő megismételni a dolgokat, amit elszalasztasz az örökre elveszett.

Ezen túl fontos, hogy az elkészített képek egy színvonalas összképet is nyújtsanak. pl.: buli fotók ne egy baleseti helyszín szintjén legyenek telibe vakuzva.

Mindennek és mindenkinek a lehető legelőnyösebben kell kinézni a képeken.

A technikai részen túl ott vannak az események menetrendje. Nem hátrány ha tisztában van a szertartások menetével.

Mivel kezdjük el az esküvői pályát?
Az esküvői fotózás sok fotós ágazatból tevődik össze.
pl.: portré fotó, riport, tájkép, épület, divat.

Így ezeket a műfajokat érdemes külön-külön gyakorolni és tökéletesíteni. Amikor riporter fotósként dolgoztam, akkor naponta 3-5 rendezvényt fotóztam naponta. A lehető legkülönbözőbb témákban. Ezzel olyan rutinra tettem szert, amivel nagyon gyorsan tudok reagálni bármilyen helyzetre.

Amikor belépek egy épületbe az iso-t és minden más értéket már át is állítottam arra az értékre, amivel fotóznom kell, max egy expót lövök ellenőrzésnek.

Szóval szerezz kellő tapasztalatot, hogy magabiztosan tudj megoldani bármilyen váratlan helyzetet. Közel 200 esküvőn vagyok már túl, de mindig vannak meglepetések. Amint rutinból akar az ember megoldani dolgokat, akkor hibázni fog.

Kezdj másodfotósként

Nálam ez a lépés kimaradt a fotóriporteri tapasztalatom miatt. Viszont, aki most kezdene el esküvőket fotózni a lehető legjobb megoldás.

Ugyanis itt minimális felelősséggel van lehetőséged megismerni az esküvők menetét és tudsz gyakorolni. Mellékesen lassacskán portfóliót is építhetsz ezekből a képekből. Úgy gondolom 2 db esküvői szezon elegendő erre, hogy önállóan tudj majd esküvőket vállalni.

Zárszó

Az esküvői fotózás az egyik legnehezebb és legfelelősségteljesebb fotós ágazat. Szóval, akkor vágj bele élesben, amikor mind a tudásod és gyakorlati tapasztalatod is megvan hozzá. (+eszközök)”

Alább kérdezz nyugodtan a témában vagy csak szólj hozzá. Amennyiben esküvői fotós vagy cáfolhatsz, vagy meg is erősíthetsz. ?

Fotók: Pápai Zoltán Photo