Hogyan történik egy fotózás?

Sokan kérdeztétek már, ezért leírom, hogy ne kelljen még százszor. 🙂

Fotózás, elejétől a végéig

A facebook oldalon üzenetben, telefonon vagy az ajánlatkérő űrlap segítségével először is megkeresel engem valamilyen fotózással kapcsolatban.

Előtte talán már tájékozódtál az árakról és fotózási csomagokkal kapcsolatban a weboldalon, hogy mi-mit tartalmaz, mennyibe kerül stb.

Mivel ez a főállásom, „nincs normális munkám”, ezért hétköznap, hétvégén, reggel, délután, este és bármikor ráérek, kivéve, amikor épp valaki mást fotózok vagy esetleg nyaralok, alszom, beteg vagyok vagy bármi.
Időpontot 1-3 héttel a fotózás előtt érdemes kérni, főleg ha hétvégén szeretnél jönni – mert legtöbben ezzel így vannak – ezért a hétvégék általában foglaltak. (Augusztusban a hétvégi felárat is be kellett vezetnem, az esküvőszezon miatt főleg.)

Hetente több fotózásom van egyébként és amikor épp nem fotózom, akkor éjjel-nappal retusálok, az utómunkákat csinálom, esetleg a marketinggel vagy Zoéval (a kislányom, 3 és fél éves) foglakozom vagy épp az üzeneteitekre, telefonhívásaitokra, e-mailes ajánlatkéréseitekre válaszolok.

Szoktam aludni is, napi 4-5-6 órát maximum.   

Igen, szoktam esküvőket is fotózni. Nem csak Tatabányán, akár Miskolcon vagy bárhol az országban is.
Szabadtéri fotózásokat és mivel Tatabányán saját stúdióm van, ezért műtermi/stúdiós fotózásokat is szoktam csinálni.

Mielőtt bejelentkezel hozzám Tatabányai stúdiómba, kérlek tájékozódj róla, hogy milyen lehetőségek vannak ott!

Hajlandó vagyok utazni, akár külföldre is, a jó fotókért cserébe, legutóbb például Londonban jártam.
Környékbeli szállodákban, kastélyokban, budapesti, soproni bérelt stúdiókban, Balaton környékén is szoktam fotózni, ott, ahol épp igény van a munkámra.

Előfordul, hogy a tatabányai múzeum rendezvényein, különféle éttermek rendezvényein fotózom. Esetleg az éttermek facebook oldalain láthatjátok munkáim.
Fotóztam már Playboy címlaplányt, fotóztam profi modellt is, de főleg amatőrökkel dolgozom.

Vannak akik azt gondolják, hogy én fizetek a modelleknek a képekért cserébe, de ez az esetek 99%-ban fordítva van.


Általában Berghold Mónika (HairVille fodrászat) felőlős azért, hogy mindig csodálatos legyen a hajatok, a sminkesek közül pedig – Bíró Reginát, Husz Fédrát és S. Huber Juditot emelném ki, velük dolgozom leggyakrabban. 
A kitűnő sminket és a profi frizurákat akár a stúdiómban is, de legtöbbször a szalonjukban készítik a lányok. A smink nagyjából egy órát, a haj pedig hossztól és kívánságtól függően 40-60 percet vesz igénybe.

Ruhát Nektek kell hoznotok a fotózásra, ugyanis nem tarthatok mindenféle ruhából, minden méretben. Néhány darab (kismama fotózáshoz, tüllszoknya és pár kellék) rendelkezésre áll. Előfordul, hogy ruhaboltok támogatását élvezem, olyankor a ruhakollekció a képek alatt megjelölt bolt tulajdonát képezi.
Szoktátok kérdezni, hogy milyen ruhákat hozzatok. Akár az összeset. Sokan bőrönddel érkeznek, segítek majd választani.

Cípőkkel kapcsolatban csak annyi kérésem van, hogy azoknak a cipőknek, amit a fotózáson viselni szeretnétek, mossátok le a talpát.
A stúdióban papucsban, zoknikban vagy mezítláb közlekedünk, kivéve a modellt. Szabadtérre persze jöhettek koszos talpú cipőben is. 😛

Természetesen át tudok öltözni fotózás közben, van erre a célre kialakított öltöző és tükör is.

 

Nyugalom, sokan gondolják, hogy életük első fotózásán nagyon bénák lesznek, ezért beszélünk meg mindent előre és a fotózás alatt is kommunikálunk, segítek a pózokban stb.

Fotózástól függően 100-400 db fotó készül körülbelül, hogy legyen miből válogatni. Maga a fotózás minimum 1, legfeljebb 3 órát vesz igénybe, szóval sminkkel és hajjal együtt vagy ha még utazunk is valamerre, akkor akár 3-4-5 óra is lehet.  

Az elkészült fotókat egy nagyméretű led TV-n közösen válogatjuk ki, már ha a stúdiómban készültek. Ha nem, akkor egy webes felületen, jelszó segítségével tudjátok megtekinteni őket, szivecskézni és kommentelni hozzá.

Amit kiválasztottatok, előzetes megegyezés szerinti darabszám alapján, azokat retusálom, utómunkát végzek rajtuk. Nyers képeket nem adok át, mivel az éttermekben sem adnak nyers ételt. Azok nem oylanok, mint amiről eltüntetek egy pattanást, egy sebet leretusálok, kisimítok egy gyűrődést a ruhán, vékonyabbá varázsolom a karod, eltüntetem a ráncaid. Persze, csak ha kéred, ezt is mindig meg szoktuk beszélni a fotózás után.

Ha a megrendelt csomagban lévő 10-15 vagy akármennyi kép nem elegendő, mert neked több tetszik (általában így van) akkor plusz költség ellenében, további fotókat adok át.

Az utómunka általában 1-3 hetet is igénybe vehet. Bár van, hogy napokon belül megkapod, van, hogy tényleg várni kell, főleg esküvőszezonban, november-decemberben a karácsonyi fotózások miatt, februárban, valetin nap környékén. Igazából teljesen attól függ, hogy mennyi munkám van. A sorrendet tartanom kell, ha valaki előtted volt fotózáson és még nem kapta meg a fotókat, akkor még neked is várnod kell.

 

Végére még eszembe jutott az, hogy többen panaszkodtak, nem válaszoltam a facebookos üzenetükre vagy esetleg csak hetekkel később. Elnézést, rengetegen írnak, nincs mindig időm és van, hogy 1-2 üzenet elkerüli a figyelmem. Ha e-mailt írsz, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy választ kapsz rá. Telefonon még nehezebb elérni és jobban szeretem, ha írásban nyoma marad a beszélgetésnek, mert amikor napi 5-10 emberrel beszélgetek, akkor nem biztos, hogy minden tökéletesen megmarad a fejemben. 🙂 

Remélem segítettem a hiánypótló írásommal. 🙂

Bármi kérdésetek van, feltehetitek a bejegyzés alatt, legközelebb arról fogok írni vagy megporóbálok itt is válaszolni.

   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük